Voetbal Vlaanderen organiseert talentendag voor scheidsrechters

Voetbal Vlaanderen organiseert talentendag voor scheidsrechters

Voetbal Vlaanderen, de Nederlandstalige vleugel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), organiseert komend weekend een talentendag voor beloftevolle scheidsrechters in het Belgian Football Centre in Tubeke. “Ideaal om de talenten van vandaag te motiveren en te ontwikkelen met het oog op de toekomst”, legde Stephanie Forde, Referee Officer van de KBVB, vandaag uit. Deze namiddag verzamelen de achttien hoofdscheidsrechters en lijnrechters uit de zogenoemde ‘Development Group’ die actief zijn in de nationale amateurreeksen in Tubeke. Voor hen staat er een fysieke training en een individueel evaluatiemoment op het programma.

“Refs binnen de leeftijdscategorie die goede prestaties neerzetten in de nationale reeksen worden nauwgezet opgevolgd. Zij die dan nog eens het toekomstperspectief hebben om op termijn als prof aan de slag te gaan, komen in de Development Group terecht. Die scheids- en lijnrechters krijgen extra begeleiding en ondersteuning”, verklaarde Forde. “Er zullen dit weekend helaas scheidsrechters minder goed nieuws krijgen, omdat ze niet meer voldoen aan de vereisten om in die Development Group te blijven”, aldus Forde. Refs ouder dan 28 jaar, lijnrechters ouder dan 30 jaar of alle arbiters die een slechte evaluatie krijgen, moeten plaats ruimen.

Morgenochtend voegen zo’n 80 geselecteerde scheidsrechters uit de vijf provincies in Vlaanderen zich bij de Development Group. “Voor hen is zo’n dag belangrijk. Zij zien meteen waar ze staan en kennen na de talentendag ook hun werkpunten om hogerop te geraken”, verklaarde Forde. De groep van in totaal bijna honderd talenten moet onder meer de gevreesde YoYo-intervaltest afleggen. “De provinciale refs moeten minstens 18.2 halen als ze in de nationale reeksen willen geraken. Dat zijn pittige normen. Ook kunnen zij zich meten met hun concurrenten.”

bron: Belga