Soedan: “De waarheid en niets dan de waarheid, dat verwachten we van ministers” (Kristof Calvo)

Soedan: "De waarheid en niets dan de waarheid

Kristof Calvo roept staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op om open kaart te spelen over de repatriëringen naar Soedan. “Francken heeft heel wat uit te leggen over Soedan. En de antwoorden op die vragen moeten de waarheid zijn. De waarheid en niets anders dan de waarheid, dat verwachten wij van ministers”, schrijft de Groen-fractieleider in de Kamer op Twitter. Francken had gisteren een aanvaring met premier Charles Michel over de repatriëring van Soedanese migranten uit ons land. Nadat enkelen van hen eerder deze week aan een ngo hadden getuigd over folteringen bij hun aankomst in Khartoem, besliste de eerste minister om de repatriëringsvluchten meteen op te schorten tot onderzoek meer duidelijkheid bracht. De N-VA-staatssecretaris reageerde op VTM Nieuws dat die beslissing toch maar weinig zou veranderen, omdat er tot januari geen repatriëringen meer gepland zijn. “Er waren er ook geen gepland, dus dat is absurd”, zei hij.

Nu blijkt dat er toch nog een vlucht gepland stond voor half januari. De staatssecretaris werd daar woensdag al van op de hoogte gebracht, en liet de vlucht ook annuleren in afwachting van verder onderzoek. Maar hij hield gisteren voor de camera’s van VTM wel vol dat er geen vluchten waren gepland, “om een aanzuigeffect te vermijden”.

Voor Kristof Calvo en fractiegenoot Wouter De Vriendt moet Francken met de waarheid op de proppen komen. “‘Sorry premier’ volstaat niet”, verwijst Calvo naar Franckens excuses aan het adres van Michel. “Het probleem is veel groter. Francken heeft heel wat uit te leggen over Soedan. En de antwoorden op die vragen moeten de waarheid zijn. De waarheid en niets anders dan de waarheid, dat verwachten wij van ministers.”

bron: Belga