Oppositie niet onder de indruk van excuses Francken

Oppositie niet onder de indruk van excuses Francken

De oppositie is niet onder de indruk van de excuses van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan het adres van eerste minister Charles Michel, na de aanvaring tussen beide heren over de uitgewezen Soedanese migranten. “Excuses aan de premier. Waar blijven zijn excuses aan de gefolterde Soedanezen”, zegt Groen-fractieleider Wouter De Vriendt op Twitter. De Vriendt haalde gisterenmiddag in de Kamer al zwaar uit naar Francken en zijn beleid. Hij vindt ook dat de staatssecretaris zich aan alle landgenoten moet excuseren, “voor een compleet ontspoord asielbeleid dat niet langer spoort met onze normen en waarden.”

Ook sp.a en PVDA zijn niet overtuigd van het mea culpa van Francken. “Excuses voor het gedeukte ego van de premier. Terwijl de échte slachtoffers de mensen zijn die werden gefolterd. In wat voor politieke wereld leven wij?”, zegt sp.a-kopstuk Freya Van den Bossche op Twitter. “Het is niet bij de eerste minister dat Theo Francken zich moet excuseren, maar bij de gefolterde uitgewezen Soedanezen”, klinkt het bij PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw.

Francken zit in moeilijke papieren na getuigenissen over folterpraktijken op uitgewezen Soedanese migranten, die na een identificatiemissie in opdracht van de staatssecretaris terug naar Khartoem waren gestuurd. De premier liet in Franstalige media verstaan dat de uitwijzingen onmiddellijk opgeschort werden, Francken noemde dat op VTM Nieuws onzin omdat er tot eind januari sowieso geen repatriëringen naar Soedan gepland waren. Intussen vraagt Open Vld-coryfee Karel De Gucht in een column in Het Laatste Nieuws om zijn ontslag.

Francken en Michel hebben de strijdbijl intussen begraven. De staatssecretaris heeft deze ochtend zijn excuses aangeboden, klonk het op het kabinet-Michel. Ook de andere meerderheidspartners wijzen Francken voorlopig niet al te veel met de vinger. “Eerst een onafhankelijk onderzoek, dan kijken naar de verantwoordelijkheid”, zeiden Open Vld- en CD&V-vicepremiers Alexander De Croo en Kris Peeters vandaag voor aanvang van de ministerraad. “Een ontslag is niet aan de orde.”

bron: Belga