CGVS wordt gevraagd onderzoek naar gefolterde Soedanezen te starten

Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen zal worden gevraagd onderzoek te voeren naar de verhalen over transmigranten die na hun repatriëring naar Soedan vanuit ons land zouden zijn gefolterd. Dat heeft premier Charles Michel vandaag aangekondigd. De premier zei akte te hebben genomen van de excuses van staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Dat hij ze heeft aanvaard, vermeldde de eerste minister er niet bij. Veel aandacht van de verzamelde persmeute ging na de ministerraad naar het incident tussen de premier en Francken over de repatriëring van Soedanezen. Die in intussen opgeschort tot wanneer het onderzoek naar de mogelijke folteringen is afgerond. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zal het CGVS nu vragen dat onderzoek te starten en samen te werken met Europa en de Verenigde Naties.

De staatssecretaris had eerst verklaard dat er tot eind januari sowieso geen vluchten gepland waren. Uiteindelijk bleek dat wel het geval – op 13 januari – “maar daar was ik niet van op de hoogte”, aldus Francken. Wat zijn verontschuldigingen bij de premier betreft, gaf hij toe dat zeggen dat het voorstel van de eerste minister absurd was, “niet zo verstandig was”.

Voor de N-VA’er blijft het belangrijk te benadrukken dat ons land “geen vrijhaven” is voor Soedanezen. “Veel andere landen blijven terugsturen. We moeten dat Europees bekijken. Het lijkt me niet zo verstandig te zeggen dat België geen terugkeer meer organiseert”. Daarbij voert Francken aan dat de situatie aan Brussel-Noord escaleert, waarbij er de voorbije dagen honderden migranten zijn toegestroomd, ook Soedanezen. Hij benadrukt wel dat Soedanezen terugsturen indien het onderzoek aantoont dat er folteringen zouden hebben plaatsgevonden, geen optie is.

bron: Belga