Antwerpse haven neemt tijdelijk management van haven Cotonou over

Antwerpse haven neemt tijdelijk management van haven Cotonou over

Port of Antwerp International (PAI), de consultancy- en investeringsdochter van het Antwerpse Havenbedrijf, is door de regering van het West-Afrikaanse land Benin aangesteld om de haven van Cotonou te moderniseren. De overheid verwacht groei, maar de infrastructuur en organisatie zouden verouderd zijn, waardoor nu Antwerpse expertise wordt ingeschakeld. Volgens het havenbedrijf vormt Cotonou het economisch hart van Benin en behandelt de haven jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton goederen. Maar de haven moet van de overheid groeien en daarvoor wordt nu Antwerpse expertise ingeschakeld, dit ook na eerdere consultancyopdrachten.

De haven is in de regio strategisch belangrijk omdat het een belangrijke toegangspoort vormt tot Burkina Faso, Niger en Mali. “Om die positie verder uit te bouwen en te versterken, besliste de overheid om het management van de haven tijdelijk uit te besteden, zodat een hervormde havenautoriteit de concurrentie met de omliggende havens volop zou kunnen aangaan”, luidt het.

“Onze belangrijkste opdracht bestaat erin de havenautoriteit van Cotonou te moderniseren op organisatorisch vlak, de verouderde infrastructuur te renoveren en de uitbreiding van de haven voor te bereiden en te begeleiden”, zegt Kristof Waterschoot, managing director van PAI. “In de aanvangsfase krijgen we hiervoor drie jaar de tijd.”

Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) reageert verheugd dat voor Antwerpen is gekozen. Naast een netwerkfunctie zorgt het er volgens hem ook voor dat Antwerpen “top of mind is en blijft bij de internationale ‘decision makers’ in de maritieme wereld”.

bron: Belga