Pendelaar Marjan: “Als ik twee vreemden hoor schaterlachen in de trein, begin ik spontaan mee te lachen”

Foto Charlotte De Cort

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Marjan Claes, een 33-jarige channel manager bij ING. 

ZICHT

Ik ben een nostalgisch type, dus ik kan uren verliezen aan het herbekijken van foto’s en filmpjes op mijn smartphone. In de trein blader ik door foto’s van toen mijn twee zoontjes nog baby waren of toen ik zelf nog een kind was. Tijdens een vrij moment thuis kruip ik vaak achter de computer om door vakantiealbums te snuisteren. Dat brengt altijd herinneringen aan kleine dingen terug, zoals een vrolijk boottochtje waarop iedereen zeeziek werd. (lacht)

GEHOOREen geluid waar ik echt gelukkig van word, is dat van de slappe lach van mensen. Dat kunnen mijn twee kinderen zijn die samen zoveel plezier maken dat ze niet meer uit hun lachbui geraken. Vaak waant de ene zich een leeuw en achtervolgt die de andere op handen en voeten door de keuken. Maar ook als ik twee vreemden hoor schaterlachen in de trein, begin ik spontaan mee te lachen.

SMAAK

De smaak van mango is voor mij onlosmakelijk verbonden met Australië, waar we vorig jaar met het gezin Kerstmis hebben gevierd. Het is daar de gewoonte om een zak met je naam klaar te leggen, zodat de Kerstman die kan vullen. Aangezien het mangoseizoen middenin de feestdagen valt, krijgen alle kinderen van de Kerstman naast speelgoed ook een sappig stuk fruit. Heerlijk hoe verschillend al die mango’s smaken!

GEUR

De geur van een kampvuur vind ik fantastisch. Tijdens mijn vijftien jaar durende Scouts-periode heb ik heel veel vuren gestookt. Of toen ik met mijn vriend rondtrok in Australië lag er altijd hout op het dak van onze auto zodat we het ’s avonds konden opbranden. Zo’n kampvuur brengt altijd een gezellige sfeer. Het licht is hypnotiserend om naar te kijken en zet aan tot diepe gesprekken. Bovendien kruipt de geur zo hard in je kleren dat je de volgende dag nog kunt nagenieten. (lacht)

TAST

Nu ik halverwege mijn zwangerschap ben, begin ik het getrappel van mijn baby te voelen. Er is niets zo bijzonder als leven voelen in je buik! Soms ben ik tijdens een meeting op het werk ineens afgeleid omdat ik beweging merk. Als ik mijn hand op mijn buik leg en extra stampjes voel, dan is dat even een speciaal momentje tussen mij en de baby. Er ‘s nachts van wakker worden is minder fijn, maar zwanger zijn is voor mij toch vooral genieten!

ZESDE ZINTUIG

Ik voel heel snel aan of ik mensen kan vertrouwen of niet. Als iemand oprecht is, dan zal ik mij ook snel openstellen en alles aan die persoon vertellen. Bij andere mensen voel ik dan weer dat ik mijn afstand moet bewaren, omdat ze bijvoorbeeld dingen lijken achter te houden. Bovendien probeer ik altijd de motieven van mensen te begrijpen, waardoor ik niet snel teleurgesteld raak.

Tekst en foto Charlotte De Cort