Geen exotische elementen in stroom- en gasprijzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het vangnet onder de energieprijzen verdwijnt vanaf 1 januari. Maar allerlei exotische parameters om de prijs van elektriciteit en aardgas te berekenen, blijven verboden. Dat verzekert energieminister Marie Christine Marghem (MR). Het vangnetmechanisme houdt eind 2017 op te bestaan. Met dat mechanisme wou de regering in 2012 voor particulieren en KMO's de energieprijzen niet hoger laten liggen dan de gemiddelde prijs in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Als gevolg werden tussen 1 april 2012 tot eind 2012 de variabele energiecontracten bevroren. Vanaf 2013 kreeg de federale energieregulator Creg opdracht die variabele contracten te controleren. Concreet ging het om de controle op de indexering van de contracten, de gebruikte indexeringsparameters en indexeringsformule en een vergelijking van de prijzen met die in de buurlanden.

Energiebedrijven mochten geen 'exotische parameters' - zoals olie-gerelateerde parameters of parameters gelinkt aan de kostprijs van materialen en loonkosten - meer gebruiken voor de indexering van hun prijzen, maar enkel formules die echt te maken hebben met de energiekostprijs.

Het vangnetmechanisme eindigt op 31 december 2017, maar enkele elementen blijven behouden, aldus de minister. Op advies van de energiewaakhond blijven de exotische parameters verboden. Daarvoor moeten wel enkele koninklijke besluiten worden bekrachtigd, maar dat kan wegens problemen met de timing niet voor eind december. "Het zal zo spoedig mogelijk gebeuren", klinkt het bij de minister.

Door het verdwijnen van het vangnetmechanisme zijn wel opnieuw maandelijkse indexeringen van de variabele stroom- en gascontracten toegelaten. Voorheen mocht dat maar om de drie maanden. De Creg kreeg al te horen van enkele leveranciers dat die effectief van plan zijn om maandelijkse indexeringen toe te passen.

bron: Belga