Ciudadanos wint volgens exitpolls, maar mogelijk separatistische meerderheid

Ciudadanos wint volgens exitpolls

De Catalaanse oppositiepartij Ciudadanos (of Ciutadans in het Catalaans), heeft de vervroegde regionale verkiezingen in de Spaanse regio gewonnen, zo blijkt uit exitpolls door peilingbureau GAD3 voor de krant La Vanguardia na de officiële sluiting van de stemlokalen om 20.00 uur. De partij van Ines Arriamadas zou uitkomen op 34 tot 37 zetels. Dat zijn er minstens negen meer dan in 2015. Niettemin zouden de naar separatisme strevende partijen een krappe meerderheid kunnen behalen in het 135 zetels tellende regionale parlement. De links-nationalistische Esquarra Republicana de Catalunya (ERC) komt op 34 tot 36 zetels. De Junts per Catalunya, de lijst van de eind oktober afgezette Catalaanse premier Carles Puigdemont, behaalt 28 tot 29 zetels. Nog voor onafhankelijkheid gewonnen, zou de Candidaura d’Unitat Popular (CUP) op 5 tot 6 zetels uitkomen. De separatisten zouden aldus 71 zetels kunnen behalen en zo een meerderheid hebben.

De Parti des Socialistes de Catalunya (PSC) behaalt 18 tot 20 zetels, Catalunya en Comu-Podem 7 tot 8 stuks. Beide partijen zijn tegen afscheiding van de regio.

De absolute meerderheid van 68 zetels zit er dus voor geen enkele partij in. Naar verwachting komen er moeilijke coalitie-onderhandelingen, omdat er ook in beide kampen soms grote meningsverschillen zijn.

De exitpoll is op een representatief staal van 3.200 kiezers gebaseerd.

bron: Belga