Agenten civiele bescherming betogen tegen “onmenselijke” hervorming van Jambon

Agenten civiele bescherming betogen tegen "onmenselijke" hervorming van Jambon

Een honderdtal agenten van de civiele bescherming betoogt vanochtend voor de gebouwen van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken in Brussel. Voor de vakbonden zijn de hervormingsplannen van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) “onmenselijk”. Vooral de hervorming van de arbeidstijd is de agenten een doorn in het oog. De vakbonden van de civiele bescherming kwamen deze morgen voor overleg naar Brussel, maar die gesprekken strandden sneller dan verwacht. De vakbondsleiders hadden van het personeel geen mandaat om over de arbeidstijd te onderhandelen, klonk het. “Dat is materie die binnen elke kazerne besproken moet worden”, zei Jean-Paul Filbiche, woordvoerder van het vakbondsfront.

In de plannen van minister Jambon worden vier van de zes kazernes van de civiele bescherming gesloten: alleen die in Brasschaat en Crisnée blijven open. Dringende eerstelijnstaken – zoals uitrukken bij brand of verkeersongevallen – komen voortaan niet meer bij de civiele bescherming terecht. Daarvoor rekent Jambon overal op de brandweer.

De vakbonden klagen over een gebrek aan overleg. “Ze hebben hun plan en blijven daar koppig bij, zonder de minste mogelijkheid tot overleg. Ze negeren de ervaring van het personeel”, klinkt het. Ze vrezen dat de minister uiteindelijk naar een volledige regionalisering van de hulpdiensten wil gaan. “We vragen ons af of we geen laboratorium zijn om vervolgens het federale statuut aan te vallen. Met een N-VA-minister op Binnenlandse Zaken moet je niets anders verwachten.”

De vakbonden beloven nog meer acties, en waarschuwen voor stakingen.

bron: Belga