VN vraagt onmiddellijke annulatie doodstraf en vrijlating VUB-prof Djalali

VN vraagt onmiddellijke annulatie doodstraf en vrijlating VUB-prof Djalali
VN vraagt onmiddellijke annulatie doodstraf en vrijlating VUB-prof Djalali

Experten van de Verenigde Naties roepen in een publiek statement op om de ter dood veroordeelde Iraanse wetenschapper Ahmadreza Djalali meteen vrij te laten en zijn doodstraf te annuleren. Het statement komt er nadat Zouhaier Chihaoui, de advocaat van Djalali’s vrouw Vida Meh, een dringend beroep indiende bij vier rapporteurs van de VN, zo meldt Chihaoui vandaag aan Belga. De VN-experten stellen dat ze erg verontrust zijn over het verloop van het proces, dat niet gebeurde voor een onafhankelijk en onpartijdige rechtbank. “De procedure tegen dokter Ahmadreza Djalali werd ontsierd door talloze meldingen van oneerlijke rechtsgang en procesovertredingen, inclusief isolement, weigering van toegang tot een advocaat en gedwongen bekentenis”, klinkt het in het statement van de VN.

De experten vragen Iran om de doodstraf van Djalali onmiddellijk te annuleren en hem vrij te laten. Ze stellen ook dat er aan Djalali een vergoeding moet worden toegekend conform het internationaal recht.

Het is afwachten of Iran nu ook dit advies zal opvolgen. “Dit heeft een heel belangrijke morele waarde, want het laat toe om ook vanuit politieke hoek nog de druk op te voeren”, zegt advocaat Zouhaier Chihaoui. “Of dit nageleefd wordt, hangt echt af van het dossier en het land. Het is zo dat Iran deze adviezen in bepaalde zaken wel al gevolgd heeft en in andere zaken niet.”

Bron: Belga