Verkiezingen Honduras – Oppositiekandidaat Nasralla eist nieuwe verkiezingen

In Honduras heeft Salvador Nasralla, de presidentskandidaat van de oppositie, geëist dat de verkiezingen van 26 november worden overgedaan. De nieuwe stembusgang zou dan begeleid moeten worden door een nieuwe kiescommissie die wordt samengesteld door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Nasralla beschuldigt president Juan Orlando Hernández van verkiezingsmanipulatie. Na de stembusgang op 26 november wezen de gedeeltelijke resultaten lange tijd op een overwinning van de oppositiekandidaat, maar het resultaat boog daarna verrassend om naar een zeer lichte meerderheid voor de zittende president. Uit protest kwamen de Hondurezen wekenlang op straat.
Zondag – drie weken na de omstreden verkiezingen – werd Hernández na een gedeeltelijke hertelling van de stemmen toch officieel tot winnaar uitgeroepen door het hoogste kiestribunaal (TSE). Die beslissing wordt niet erkend door de oppositie, die meteen weer opriep tot nieuwe protesten.
Nu eist Nasralla dus nieuwe verkiezingen onder auspiciën van de OAS. De secretaris-generaal van de organisatie, Luis Almagro, had ook eerder al te kennen gegeven voorstander te zijn van een nieuwe stembusgang. Ondertussen roept president Hernández zelf op tot “eendracht en dialoog”.

Bron: Belga