“Van elke euro maken de Vlaamse universiteiten er zes”

Voor elke euro die de overheid aan de Vlaamse universiteiten besteedt, dragen die vijf instellingen op hun beurt zes euro bij tot de Vlaamse economie. Bovendien zorgen de universiteiten voor bijna 92.000 jobs in Vlaanderen. Dat blijkt uit de eerste studie over de economische impact van de Vlaamse universiteiten die het Schotse, onafhankelijke onderzoeksbureau BiGGAR Economics uitvoerde op vraag van de VLIR, de Vlaamse Interuniversitaire Raad. De vijf Vlaamse universiteiten – goed voor 32.000 medewerkers en 125.000 bachelor- en masterstudenten – krijgen samen ongeveer 1,6 miljard euro aan werkingstoelagen van de overheid. Uit de analyse van BiGGAR Economics blijkt dat de universiteiten voor 9,8 miljard euro bruto toegevoegde waarde aan de Vlaamse economie bijdragen. De impactratio bedraagt dus 1 op 6.
De impact van de universiteiten beperkt zich overigens niet alleen tot Vlaanderen. De vijf Vlaamse instellingen zijn samen goed voor een bruto toegevoegde waarde van 12 miljard euro op Europees vlak. In Europa creëren ze 121.800 jobs. In Vlaanderen alleen wordt het aantal jobs geschat op 91.800.
“Veel van die jobs ontstaan dankzij de acht wetenschapsparken en de twaalf incubators van de universiteiten”, zegt VLIR-voorzitter Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen. “Met die initiatieven geven de universiteiten onderzoekers en ondernemers de kans om te groeien.”
De resultaten van de impactstudie worden op woensdag 20 december om 16.00 uur in de Universitaire stichting in Brussel voorgesteld aan de academische wereld en aan de beleidsmakers.

bron: Belga