Transportbond ACV-Transcom: “Nu controles op rusttijden van vrachtwagenchauffeurs opdrijven”

Transportbond ACV-Transcom: "Nu controles op rusttijden van vrachtwagenchauffeurs opdrijven"

Transportbond ACV-Transcom is tevreden dat het EU-Hof nu officieel zegt dat vrachtwagenchauffeurs hun wekelijkse rusttijden niet in hun cabine mogen opnemen. De vakbond vraagt nu strengere controles en een krachtdadiger optreden, “zonder onderscheid tussen Belgische bedrijven en buitenlandse ondernemingen die aan de basis liggen van sociale dumping”. Het Europees Hof van Justitie oordeelde vandaag in een arrest dat vrachtwagenchauffeurs hun rusttijden niet in het voertuig zelf mogen opnemen. De uitspraak is een verduidelijking van een bestaande Europese verordening, op vraag van de Belgische Raad van State. Die behandelt een zaak van het transportbedrijf Vaditrans: die stelt dat de Europese verordening rusttijden in de cabine niet expliciet verbiedt, de Belgische staat meent van wel.

Het EU-Hof geeft België nu gelijk: de wekelijkse rusttijd van 45 uur mag niet in de cabine worden opgenomen, en dat voor de bescherming van de werknemers. De verkorte wekelijkse rusttijd – onder bepaalde omstandigheden kan die worden ingekort tot 24 uur – in de cabine doorbrengen mag onder bepaalde voorwaarden wel.

De christelijke transportbond reageert erg tevreden. “Deze uitspraak zal zowel op Belgisch als op Europees niveau mogelijk maken om strenger te controleren”, klinkt het. ACV-Transcom vraagt dan ook dat dat nu gebeurt. “Alle controlediensten in België moeten de controles van bestuurders vanaf morgen opdrijven en krachtig optreden wanneer ze bedrijven betrappen die hun chauffeurs dwingen om hun rust te nemen in het voertuig”, zegt de bond. “Daarbij mag geen onderscheid worden gemaakt tussen Belgische bedrijven en buitenlandse ondernemingen die aan de basis liggen van sociale dumping.”

ACV-Transcom laat de uitspraak toevoegen op de agenda van de commissie transport van de FOD Werkgelegendheid, die morgen plaatsvindt.

bron: Belga