Terreurverdachte Youssef Siraj vrijgelaten door KI maar vandaag opnieuw opgepakt

Terreurverdachte Youssef Siraj vrijgelaten door KI maar vandaag opnieuw opgepakt

Youssef Siraj, die eind oktober door het Belgische gerecht opgepakt was in het onderzoek naar de verijdelde terreuraanslag op de Thalys, is recent vrijgelaten door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI), maar is vandaag opnieuw opgepakt, dit keer op basis van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat uitgevaardigd is door het Franse gerecht. Dat meldt het federaal parket, dat op die manier berichtgeving van de krant La Dernière Heure bevestigt. De mislukte aanslag op de Thalys vond op 21 augustus 2015 plaats. De 26-jarige Ayoub El Khazzani was in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met de wapens in de hand uitkwam. Maar omdat El Khazzani door vier reizigers – drie Amerikanen en een Brit – overmeesterd werd, raakten uiteindelijk maar drie mensen gewond. Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk.

Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk banden had met Abdelhamid Abaaoud, spilfiguur van de terreurcel van Verviers en de aanslagen in Parijs. Youssef Siraj zou hen in die periode beide onderdak gegeven hebben.

Eind oktober werd Siraj opgepakt en onder aanhoudingsbevel geplaatst voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Recent werd de man door de KI vrijgelaten, maar nu is hij opnieuw opgepakt in hetzelfde dossier, weliswaar op basis van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat uitgevaardigd is door het Franse gerecht.

bron: Belga