Senaat zet licht op groen voor belastingverlaging van Trump

Senaat zet licht op groen voor belastingverlaging van Trump
Senaat zet licht op groen voor belastingverlaging van Trump

De Amerikaanse Senaat heeft in de afgelopen nacht ingestemd met de belastinghervorming van president Donald Trump. Het Huis van Afgevaardigden moet zich vanochtend wel opnieuw buigen over de tekst omdat er aantal aanpassingen zijn vereist. De Republikeinen, partij van Trump, hebben zowel in het Huis als de Senaat een meerderheid. In de Senaat werd de tekst meerderheid tegen oppositie goedgekeurd (51-48).

Toch zorgen drie kleinere bepalingen nog voor vertraging. Een gaat bijvoorbeeld over het aanwenden van spaarplannen voor de universiteit bij thuisonderwijs, een andere is een zeer specifieke belastingvrijstelling waar maar één school in heel land – Berea College in Kentucky – baat bij zou hebben.

Enkele Senatoren zouden bezwaar hebben aangetekend op basis van de zogenaamde ‘Byrd Rule’, die het senatoren mogelijk maakt om wetgeving te blokkeren die de federale staatsschuld zou doen toenemen. Om het bezwaar terzijde te schuiven is dan een meerderheid van 60 senatoren nodig, en niet langer een gewone meerderheid van 51. Dat zou de kans op goedkeuring in de Senaat fors verkleinen.

Daarom hebben de Republikeinen ervoor geopteerd om de bewuste passages te schrappen om de wet door de Senaat te krijgen. Als gevolg hiervan zal de wet vanochtend (plaatselijke tijd) opnieuw in het Huis van Afgevaardigden ter stemming worden voorgelegd. De hervorming zal vanaf 2018 in werking treden.

Donald Trump reageerde reeds op Twitter: “de Amerikaanse Senaat heeft de grootste belastingvermindering en -hervorming in de geschiedenis goedgekeurd”. Trump laat uitschijnen dat er om 13 uur (plaatselijke tijd) een persconferentie zal plaatsvinden als ook het Huis opnieuw het licht op groen zet.

Bron: Belga