Nieuw record in Antwerpse haven: 31 ton cocaïne onderschept

Nieuw record in Antwerpse haven: 31 ton cocaïne onderschept

De haven van Antwerpen vestigt dit jaar opnieuw een record. Het jaar is nog niet helemaal om, maar er werd tot op heden al meer dan 31 ton cocaïne onderschept. In 2018 krijgt de problematiek nog extra aandacht van de federale politie, schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Op uitschieter 2012 na, blijft de hoeveelheid onderschepte cocaïne in de haven van Antwerpen elk jaar toenemen. Dit jaar werd in de haven 31.059,994 kilogram onderschept. Straatwaarde: minstens 1,55 miljard euro.

Internationaal wordt aangenomen dat Antwerpen de populairste invoerhaven is voor het witte poeder. In Rotterdam staat men verder met automatisering en is de haven ook geografisch beter af te sluiten waardoor ladingen gemakkelijker te controleren zijn. In Hamburg wordt ook naar de automatisering gewezen. Die verkleint het risico op gecorrumpeerde havenmedewerkers.

Bij de federale gerechtelijke politie luidde Antwerps directeur Stanny De Vlieger al in september de alarmbel. Hij vroeg om een “Stroomplan” dat voor een betere samenwerking tussen alle diensten moet zorgen. Het wordt in januari voorgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

bron: Belga