Expert Verenigde Naties “extreem verontrust” over einde netneutraliteit in VS

Expert Verenigde Naties
Expert Verenigde Naties "extreem verontrust" over einde netneutraliteit in VS

De VN-expert voor vrijheid van meningsuiting verklaarde vandaag “extreem verontrust” te zijn over de beslissing in de Verenigde Staten om de netneutraliteit ongedaan te maken. “Netneutraliteit is een zeer belangrijk principe om zeker te zijn dat iedereen toegang heeft tot alle informatie”, verklaarde David Kaye op een ontmoeting met journalisten in Genève. Hij geeft toe dat de toegang tot informatie niet van de ene dag op de andere zal veranderen, maar op lange termijn vreest hij toch de gevolgen.

Vorige week werden in de VS de strenge regels rond netneutraliteit uit 2015 ongedaan gemaakt door de Amerikaanse telecomregulator. Concreet betekent het dat Amerikaanse internetproviders niet langer alle internetverkeer gelijk zullen moeten behandelen. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat websites die daarvoor betalen, een snellere verbinding kunnen krijgen met de consument.

Kaye vreest dat Amerikaanse bedrijven binnen enkele jaren hun beslissingen zullen nemen op basis van economische principes en niet op basis van de inhoud van de informatie. De gevolgen zullen volgens hem wereldwijd voelbaar zijn. “Als het Amerikaanse systeem de mogelijkheid beperkt om informatie het land uit te sturen, zal dat zeker een invloed hebben op de beschikbaarheid van die informatie in de rest van de wereld.”

Bron: Belga