Ex-zeezender Radio Caroline start vrijdag al reguliere uitzendingen op middengolf

Ex-zeezender Radio Caroline start vrijdag al reguliere uitzendingen op middengolf

Niet op tweede kerstdag zoals tijdens de testuitzendingen gezegd maar vrijdag opent de legendarische vroegere zeezender Radio Caroline een nieuw hoofdstuk in zijn (woelige) geschiedenis. Dan start de zender “indien het weer en de technologie het toelaat” reguliere uitzendingen op de officieel toegekende middengolffrequentie 648, aldus de website van het station. Caroline is door de bevoegde Britse autoriteit, de Ofcom, enkele maanden geleden middengolffrequentie 648 toegewezen om daarop met maximaal 1 kilowatt uit te zenden. Sinds midden november lopen er tests.

Caroline gebruikt niet de mast op zijn in de rivier Blackwater aangemeerd zendschip Ross Revenge, maar een antenne op zendersite Orfordness A die vroeger is aangewend door de BBC. Precies om het monopolie van de Britse openbare omroep te doorbreken doken in de jaren zestig, met Caroline als eerste, zeezenders voor de Britse kust op.

Caroline was van allen – met vallen en opstaan – de laatste overlevende. In de herfst van 1991 maakte een zware storm een einde aan het zeezenderavontuur. Al enkele jaren is het station op het internet te beluisteren. Tijdelijk gebruikte het station ook een satelliet. Het kreeg ook talrijke keren een tijdelijke licentie. Het zendt ook geregeld – zoals vorig weekeinde – uit via de middengolffrequentie van Manx Radio.

Vanaf vrijdag om 08.00 uur Belgische tijd ook permanent op de middengolf, waar alles vijf decennia geleden is begonnen. De (gepresenteerde) programma’s worden die dag van op de Ross Revenge gemaakt, en gaan per internet naar Orfordness.

In België is Caroline zeker aan de kust goed tot bijna perfect te ontvangen.

bron: Belga