“Besluit Europees Hof over Uber is bevestiging van onze keuzes”

Besluit Europees Hof over Uber is bevestiging van onze keuzes

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) reageert tevreden op de beslissing van het Europees Hof van Justitie om Uber te beschouwen als een transportbedrijf en niet als een digitale bemiddelingsdienst. “Het besluit van het Europees Hof van Justitie bevestigt de keuzes die we maakten voor de hervorming en de ordonnantie die we zullen voorleggen”, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister Smet. Uber is al langer een heikel punt in Brussel en zorgde al voor verschillende spanningen en protesten binnen de Brusselse taxisector. Momenteel zijn er twee wetgevingen, eentje voor taxi’s en eentje voor limousines. Het platform Uber gebruikt de wetgeving rond limousines via een creatieve interpretatie om zo toch legaal te kunnen werken. Minister Smet wil naar één alles omvattende wetgeving.

“Uber en zijn chauffeurs moeten transparantie tonen. Dit besluit bevestigt onze gekozen opties en geeft ons een impuls om de ordonnantie rond de taxiwetgeving te finaliseren”, aldus Dobbels.

De beslissing van het Europees Hof van Justitie zorgt ervoor dat Uber juridisch gezien een transportbedrijf en dus aan de nationale regels moet voldoen. Op die manier kunnen regeringen Uber opleggen om een erkende taxivergunning aan te vragen volgens de nationale regels.

bron: Belga