Actie van zestigtal leden Veiligheidskorps in Brussel

Actie van zestigtal leden Veiligheidskorps in Brussel

Een zestigtal leden van het Veiligheidskorps zijn vanochtend van aan het Brusselse justitiepaleis opgetrokken naar het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het Veiligheidskorps houdt vandaag een nationale staking uit onvrede met de geplande overstap naar de nieuwe directie Beveiliging (DAB) bij de federale politie en met hun actie wilden de leden hun eisen nog eens extra kracht bijzetten. De overstap van de 440 leden van het huidige Veiligheidskorps naar de nieuwe directie ‘Beveiliging’ (DAB) leidt tot grote ongerustheid. Allereerst zou de overstap immers gepaard gaan met een aanzienlijk loonverlies.

“Bij de FOD Justitie, waaronder we nu vallen, stijgt ons loon jaarlijks gedurende de 31 eerste jaren van je loopbaan”, klinkt het bij de leden van het korps. “Bij de politie, dat onder Binnenlandse Zaken valt, stopt die loonstijging al na 23 jaar. Dat betekent op termijn een groot loonverlies, en een veel lager pensioen.”

Daarnaast zouden er ook problemen zijn met de promoties en met de arbeidsvoorwaarden. De korpsleden en de vakbonden zijn ook misnoegd omdat de plannen voor het nieuwe Veiligheidskorps al twee jaar geleden gelanceerd werden maar er nog steeds heel wat onduidelijkheid heerst.

De nationale staking van vandaag is slechts het begin van een reeks acties. Vanaf morgen voert het Veiligheidskorps enkel nog zijn kerntaken uit en worden er geen overuren meer gepresteerd, klinkt het. Vanaf januari wordt er ook wekelijks actie gevoerd in de verschillende provincies. Op 12 januari legt het Veiligheidskorps het werk neer in Luik en Antwerpen, op 19 januari zijn West-Vlaanderen, Limburg en Henegouwen aan de beurt, op 26 januari Oost-Vlaanderen en Luxemburg en op 2 februari Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel.

bron: Belga