Ben Weyts pompt 1,4 miljard euro in vlotter verkeer

Ben Weyts pompt 1,4 miljard euro in vlotter verkeer
Belga / D. Waem

Vlaanderen zal volgend jaar 1,4 miljard euro investeren om het verkeer te faciliteren. Dat is een stijging van 64% tegenover de 907 miljoen euro in 2014. “Er gaan veel schuppen in de grond”, aldus Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA).

Jaar na jaar breekt Vlaanderen filerecords. Tegenover die recordfiles wil Weyts naar eigen zeggen ook recordinvesteringen plaatsen. Zo staan er in de periode 2018-2020 1.349 mobiliteitsprojecten in de planning.

In 2018 alleen gaat het om 1,4 miljard euro aan investeringen of 64% meer dan de 907 miljoen euro in 2014. De vele ingrepen staan opgelijst in het Globaal Investeringsplan (GIP). Het is de eerste keer dat alle investeringen van de verschillende entiteiten van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken samengevoegd worden in één geïntegreerd plan.

“Investeringen worden beter opgevolgd”

Vroeger werkten het Agentschap Wegen en Verkeer, de waterwegbeheerders, De Lijn, het Departement MOW en entiteiten zoals de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel naast elkaar. “Dankzij dit globale investeringsplan kunnen we de investeringen beter opvolgen en coördineren, om de hinder maximaal te beperken”, stelt de minister.

Enkele blikvangers in het GIP zijn de 59 miljoen euro voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen, de 38 miljoen euro voor het verhogen van enkele bruggen over het Albertkanaal en de 50 miljoen euro voor de langverwachte start van de werken op Linkeroever in Antwerpen, in het kader van de Oosterweelverbinding.