Tele-Onthaal ziet eenzaamheid pieken

Tele-Onthaal ziet eenzaamheid pieken
Foto Pexels

Het aantal gesprekken over eenzaamheid bij Tele-Onthaal stijgt tijdens de eindejaarsperiode. “Eenzaamheid neemt in die periode niet zozeer toe, maar voelt wel zwaarder aan”, klinkt het.

Tele-Onthaal ontvangt per dag gemiddeld 335 oproepen, voor een totaal van 122.000 oproepen vorig jaar. Dat leren de jaarcijfers van de hulporganisatie. Ook in de eindejaarsperiode staat de telefoon er niet stil. Meer nog dan de hoeveelheid oproepen, is de aard en de inhoud van de gesprekken opmerkelijk: een op de tien gesprekken gaat over eenzaamheid, met een lichte stijging van dat aantal in de eindejaarsperiode.

“Kerst voelt pijnlijk en scherp aan”

“Eenzaamheid neemt in deze periode niet zozeer toe, maar ze voelt wel zwaarder aan als doorheen het jaar. Het is alsof deze periode, waar vooral sfeer en gezellig samenzijn centraal staan, voor heel wat mensen pijnlijk en scherp aanvoelen”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal. “Dit door de vele herinneringen aan het afgelopen jaar die naar boven komen, de confrontatie met het feestende land en mensen.”

De lichte stijging in het aantal oproepen rond relaties binnen ‘gezin en familie’ is ook opmerkelijk. Familiale spanningen en conflicten komen meer aan bod dan doorheen het jaar, vooral in de relatie met kinderen.

“Tele-Onthaal heeft niet de pretentie om te zeggen dat mensen die ons contacteren, niet meer eenzaam zijn, maar we kunnen wel helpen zoeken naar een manier om ermee om te gaan”, besluit Pots. Wie zijn verhaal kwijt wil, kan gratis en anoniem bellen naar 106 of chatten via www.tele-onthaal.be.