Washington geeft Noord-Korea schuld voor WannaCry-cyberaanval

De internationale cyberaanval WannaCry die in mei 150 landen trof, werd in Noord-Korea ontwikkeld. Dat schrijft Tom Bossert, adviseur binnenlandse veiligheid van het Witte Huis, dinsdag in een opiniestuk in de Wall Street Journal. “We beweren dat niet zomaar”, schrijft Bossert. “Het is gebaseerd op bewijzen. We staan ook niet alleen met deze bevindingen. Andere regeringen en privé-bedrijven gaan akkoord.” De New York Times schreef in mei al dat Noord-Korea de grote verdachte was, en onder meer de Britten wezen ook al in die richting.
De hackers achter WannaCry maakten gebruik van gaten in verouderde en niet geüpdatete Microsoft Windows-systemen
“Noord-Korea treedt nu al tien jaar bijzonder slecht op, en meestal onbelemmerd”, aldus nog Bossert. “Hun kwaadaardig gedrag wordt alsmaar schandelijker. WannaCry was bijzonder roekeloos.” Trumps adviseur wil dat totalitaire regeringen een prijs betalen voor hun handelingen. “De rest van de wereld moet onze pogingen om onze collectieve defensie te verbeteren, verdubbelen.”
Bronnen in Washington melden dat Bossert later op dinsdag met meer toelichting komt bij de plannen van de Amerikaanse regering om cyberaanvallen en Noord-Korea aan te pakken.

bron: Belga