Rudy De Leeuw: “Onze berekeningen zijn solide”

Rudy De Leeuw: "Onze berekeningen zijn solide"

De vakbonden ontkennen dat ze onrust zaaien en “fake news” verspreiden over de pensioenen, zoals premier Charles Michel zegt. “Onze berekeningen zijn solide”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. “Men grijpt in in de pensioenen van tienduizenden mensen.” “De informatie die wij geven, is gebaseerd op beslissingen van de nationale pensioencommissie, maatregelen die de regering al nam en die in het Staatsblad zijn gepubliceerd, en maatregelen uit ontwerpteksten”, zegt Leemans. Volgens de vakbondsman zullen sommige pensioenen met 250 tot 300 euro per maand dalen. “Als we de regering laten doen met haar puntensysteem voor de pensioenen, zullen de mensen het verschil wel zien.”

Volgens de ACV-voorzitter zoekt de regering het geld bij de verkeerde mensen. “Tegen 2020 wil men 265 miljoen euro besparen in de pensioenen, terwijl de effectentaks maar 250 miljoen moet opbrengen. Men treft de gewone mensen in plaats van de vermogenden”, zegt hij. “Wij willen een pensioen dat een leefbare oude dag toelaat. Dat is nu onzeker geworden.”

In de ruime omgeving van het Brusselse Noordstation zijn ondertussen al duizenden mensen verzameld in een gemoedelijke sfeer. De leiders van de drie vakbonden zullen eerst hun speeches houden op een podium op de Koning Albert II-laan, waarna de stoet van rood, groen en blauw door het centrum van Brussel in de richting van het Zuidstation zal trekken.

bron: Belga