Pensioenbetoging: minister Bacquelaine hekelt “desinformatie om bevolking te bedriegen”

Pensioenbetoging: minister Bacquelaine hekelt "desinformatie om bevolking te bedriegen"

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft op de Franstalige radiozenders Bel-RTL en RTBF de initiatiefnemers achter de pensioenbetoging op de korrel genomen. Hij spreekt van een “desinformatie-campagne die erop gericht is mensen te bedriegen” over de federale pensioenmaatregelen. “Bij de socialisten gaat men van de ‘werf van ideeën’ naar de ‘werf van leugens'”, zegt Bacquelaine, verwijzend naar de ‘ideeënwerf’ van de PS.

De MR-minister wil de bevolking ook geruststellen en benadrukt dat er nooit sprake is geweest van iedereen verplicht te laten werken tot zijn 67ste. “Wat telt is het verlengen van de loopbanen”, aldus Bacquelaine. “We kunnen niet verder met een gemiddelde loopbaan van 32 jaar. We moeten voor eens en voor altijd toegeven dat de lengte van de loopbaan mee moet evolueren met de stijgende levensverwachting”, klinkt het.

Wat het nieuwe systeem van het pensioen met punten betreft, verduidelijkte Bacquelaine dat hij tegen de lente van 2018 een voorstel op de regeringstafel wil leggen. Daarbij zal volgens hem rekening worden gehouden met het advies van de sociale partners.

In De Ochtend op Radio 1 had ook Open Vld’er Vincent Van Quickenborne kritiek op de betoging. “Ik begrijp niet dat de vakbonden onverantwoorde privileges blijven verdedigen. Dat men bij Defensie op pensioen kan op 46 of bij het spoor op 55 jaar zijn zaken die je als vakbond niet kan blijven verdedigen”, aldus Van Quickenborne. Hij vindt dat de regering verder moet werken aan de pensioenhervormingen op een “verstandige en empatische manier”.

bron: Belga