Stroompanne legt drukste luchthaven ter wereld plat

Twitter / @GeorgiaPower

Zeker 1.500 vluchten van en naar Atlanta moesten zondagavond Amerikaanse tijd geschrapt worden. De oorzaak zou liggen bij een brand in een ondergrondse elektriciteitsvoorziening die ook de stroomkabels voor de bediening van de luchthaven heeft beschadigd. Hoe de brand is ontstaan, wordt nog onderzocht.

Vanmiddag liet het energiebedrijf Georgia Power weten dat werknemers het probleem verholpen hadden (foto).

Opgesloten

Wachtende passagiers waren gestrand in de onverlichte ruimtes aan controlepunten en aan de gates. Volgens een CNN-journaliste die zelf aan boord van een gestrand vliegtuig zat, zaten de passagiers van maar liefst 92 vliegtuigen tot 7 uur lang opgesloten in hun toestel op het tarmac. Ze voegde eraan toe dat de sfeer aan boord goed bleef, maar dat het ongeduld met de uren toenam. Ook in andere luchthavens zaten duizenden reizigers vast omdat de vluchten naar Atlanta niet konden vertrekken. In totaal werden zo’n 30.000 passagiers getroffen.

«Apocalyptisch»

«Er brandde wel wat noodverlichting, maar over het algemeen was het heel erg donker op de luchthaven», zei een andere passagier aan CNN. «Het leken wel apocalyptische omstandigheden, ik ben er zo snel mogelijk vertrokken.» Sommige passagiers reageerden misnoegd omdat ze geen informatie kregen van het luchthavenpersoneel.

De luchthaven Hartsfield-Jackson International Airport in Atlanta in de staat Georgia is de drukste ter wereld. Op Hartsfield-Jackson vertrekken en landen elke dag 2.500 vliegtuigen. De luchthaven krijgt dagelijks gemiddeld 275.000 passagiers te verwerken.