«Een gezonde work-lifebalance is cruciaal tijdens de eerste maanden»

De overgang van de zorgeloze studenten­periode naar het harde werkleven is voor sommige starters nogal bruusk. De professionele context is nieuw, net zoals de deadlines, collega's en het takenpakket. “Veel starters weten zich in die nieuwe, formele setting niet meteen een houding te geven”, legt Vivian Roks van Randstad uit.
door
marketing
Leestijd 2 min.

Starters die aan hun eerste job beginnen, worden meteen voor de leeuwen gegooid. Terwijl je in de studentenperiode je dag zelf kan indelen en slechts een minimum aan verantwoordelijkheden hebt, moet je plots leven volgens een duidelijk afgebakend tijdsschema waarin er concrete verwachtingen zijn. Die overgang is voor veel starters niet evident.

Communicatie

“In een professionele context moet je op tijd opstaan, afspraken naleven en deadlines respecteren”, legt Roks uit. “Dat is een groot contrast met de informele, studentikoze setting tijdens je opleiding”. Niet alleen de nieuwe context is en uitdaging, veel starters moeten ook hun soft skills behoorlijk bijspijkeren. “De huidige generatie starters worstelt met professionele communicatie”, verklaart Roks. “Zo durven ze een professor gerust aan te spreken met ‘Dag Bart', terwijl ‘Dag professor Pauwels' bijvoorbeeld veel gepaster is”.

En dan is er nog een derde struikelblok: de deadlines. “Zelf merk ik heel duidelijk dat de huidige generatie starters nogal flexibel omspringt met deadlines. Als ik bijvoorbeeld de resultaten van een bepaalde studie tegen vrijdag in mijn mailbox wil, krijg ik ze vaak pas 20u ‘s avond. Dan kan ik er natuurlijk niets meer mee doen. In theorie is er dan natuurlijk geen fout gemaakt, maar het is geen ideale manier van werken”, aldus Roks.

Zelfkennis

Hoe kan je als starter die struikelblokken tijdig tackelen? “Ken jezelf”, is Roks belangrijkste tip. “Als je iemand bent die altijd te laat komt in de les, is de kans groot dat je ook te laat zal komen op kantoor. Zet je wekker 's ochtends dus gewoon een half uurtje eerder”, klinkt het. Tijdens de studentenjaren worden fouten misschien gemakkelijk door de vingers gezien, op je werk igt dat anders. “Je kan je werkgever misschien één keer wijsmaken dat je huisdier overleden is of dat je auto platte band heeft, de tweede keer doorziet je baas je excuus onmiddellijk.”

Cyclus

Gemiddeld duurt het zo'n vier tot zes maanden voor iemand is ingewerkt. “De eerste maanden is het echt zoeken. Vragen als ‘Wie ben ik?' ‘Wat is mijn rol?' en ‘Hoe kan ik een impact hebben op de werkvloer?' zijn dan nog onbeantwoord. Na ongeveer een half jaar verdwijnt die onzekerheid, legt Roks uit. Het is overigens ook tijdens die eerste maanden dat je als starter de basis legt voor je latere carrière. “Wie tijdens die eerste maanden erin slaagt om zichzelf een goede werkhygiëne aan te meten, plukt daar de rest van zijn carrière de vruchten van.”