Verkiezingscampagne in Rusland officieel gelanceerd

Verkiezingscampagne in Rusland officieel gelanceerd
Verkiezingscampagne in Rusland officieel gelanceerd

In Rusland is vandaag de campagne voor de presidentsverkiezingen van 18 maart officieel gestart. Favoriet is huidig president Vladimir Poetin, die een vierde mandaat wil binnenrijven. De president komt op als onafhankelijk kandidaat. De campagne is nu officieel gestart door de publicatie van een decreet van de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, in het staatsblad Rossiskaja Gazeta. Het decreet bevestigt ook de datum, conform de beslissing die de Federatieraad vrijdag nam. De verkiezingen vallen zo op de vierde verjaardag van de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim.

Als Poetin, die sinds 2000 aan de macht is in Rusland, de verkiezingen wint, zal hij staatshoofd zijn tot in 2024. Dan zou Poetin het langst aan de macht zijn geweest sinds Jozef Stalin.

Volgens een peiling die vorige woensdag het onafhankelijk instituut Levada publiceerde, behaalt Poetin nu al 75 procent van de stemmen. Een echte tegenkandidaat is er immers (voorlopig) niet. Zijn voornaamste tegenstander Aleksej Navalny, zal waarschijnlijk niet deelnemen na meerdere veroordelingen. Tot op heden hebben 23 kandidaten “de wens uitgedrukt” deel te nemen aan de presidentsverkiezingen, aldus de voorzitster van de centrale kiescommissie, Ella Pamfilova.

Bron: Belga