Veel belangstelling voor proces Driesstraat, dat meteen uitgesteld wordt

Veel belangstelling voor proces Driesstraat

Veel (pers)belangstelling vandaag bij het ochtendgloren aan het Brusselse justitiepaleis. Daar staat voor de correctionele rechtbank de eerste procesdag op het programma over de schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst. Vorige week werd echter al duidelijk dat het proces meteen uitgesteld zou worden. De autoriteiten hebben draconische veiligheidsmaatregelen genomen: wie het justitiepaleis binnen wil, moet daarvoor een eerste keer door een metaaldetector, wie de zittingzaal wil betreden en het proces bijwonen, zal voor de tweede maal gecontroleerd worden met een metaaldetector. Tientallen agenten, van wie minstens een deel leden van de speciale eenheden van de federale politie, patrouilleren in en rond het gerechtsgebouw.

Met Salah Abdeslam en Sofien Ayari staan twee terroristen terecht die niet alleen betrokken waren bij de schietpartij in de Driesstraat maar ook een rol hebben gespeeld bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. De kersverse advocaat van Salah Abdeslam, meester Sven Mary, heeft uitstel gevraagd en de zitting zal er zich vandaag toe beperken akte te verlenen van dit uitstel en een nieuwe datum vast te leggen. De twee hoofdrolspelers zelf, Abdeslam en Ayari, zullen vandaag niet aanwezig zijn. Hun advocaten, Sven Mary, Isa Gültaslar en Laura Séverin, kwamen om 08.15 uur het justitiepaleis binnen. Ze wilden geen commentaar kwijt. De zitting is voorzien om 8.45 uur. Ondanks de afwezigheid van de twee verdachten en de wetenschap dat het proces meteen uitgesteld zal worden, is de pers in groten getale aanwezig.

Op 15 maart 2016 wilden leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen in Parijs onderzocht, een huiszoeking uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

Bij de schietpartij kwam de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36) om het leven. Belkaid, ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid, werd ervan verdacht een coördinerende en voorbereidende rol te hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015.

Twee andere aanwezigen in het appartement ontsnapten. Uit onderzoek bleek dat een van hen Salah Abdeslam was. De politie pakte Abdeslam drie dagen later op, enkele kilometers verder in de Vierwindenstraat in Molenbeek. De tweede man die uit het appartement ontsnapte, was Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Sofien Ayari zit in afwachting van zijn proces in de gevangenis van Lantin, terwijl Salah Abdeslam werd overgeleverd aan Frankrijk. Daar verblijft hij in een zwaarbewaakte gevangenis in de Parijse voorstad Fleury-Mérogis, maar voor de duur van het proces over de schietpartij zal hij overgebracht worden naar de gevangenis van Vendin-le-Vieil, zowat 25 km ten zuidwesten van Rijsel.

bron: Belga