“Politie gebruikt geweld tegen transitmigranten”

Politie gebruikt geweld tegen transitmigranten

De politie gebruikt regelmatig geweld tegen transitmigranten in ons land. Dat blijkt vandaag uit een rapport van Dokters van de Wereld. “Toen ik viel begon de politie mij te slaan. Tijdens het schoppen en slaan hebben ze mijn been gebroken.” Comité P is een onderzoek gestart. Dokters van de Wereld voerde sinds oktober 746 medische en psychosociale consultaties uit bij gestrande migranten in ons land. Daarnaast ziet de organisatie maandelijks ongeveer 150 mensen in de mobiele Medibus aan het Noordstation en rond het park. Uit de gesprekken met de migranten die langskomen, blijkt dat geweld en intimidatie door de politie een ernstig probleem is.

“De zichtbare razzia’s zijn opgehouden, maar de mensen die bij ons langskomen, blijven verklaren dat hun persoonlijke spullen en medicatie worden afgenomen, ze tijdens controles op het openbaar vervoer geviseerd worden en dat ze regelmatig geconfronteerd worden met geweld, slagen en verwondingen door de politie”, zegt Dokters van de Wereld. In november nog werd een jonge migrant gehospitaliseerd nadat hij een beenbreuk opliep na confrontatie met de politie. Een onderzoek bij Comité P is intussen opgestart.

Het geweld en de precaire leefomstandigheden zijn terug te zien in de medische klachten: “Infecties aan de luchtwegen (24 procent), open wonden, kneuzingen en gewrichtspijnen (17 procent), schurft (4 procent) of mentale problemen (4 procent) zijn symptomatisch voor een leven op straat onder constante angst en stress en slechte hygiënische omstandigheden”, zegt Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld. “Moest de opvang door de Brusselse burgers niet bestaan, zou de situatie trouwens nog een stuk ernstiger zijn.”

bron: Belga