Niels Verborgh (VUB) wint Vlaamse Scriptieprijs met onderzoek voetbaltransfersysteem

De Vlaamse Scriptieprijs 2017 gaat naar jurist Niels Verborgh uit Aalter, die aan de VUB onderzoek voerde naar de legaliteit van het transfersysteem in het internationale voetbal. Dat werd maandagavond bekendgemaakt in Gent. “Verborgh legt op indrukwekkende wijze de talrijke juridische pijnpunten van het systeem bloot”, oordeelde de jury. “Het leeuwendeel van de huidige transfersommen is volgens Europees recht illegaal”, stelt Verborgh in zijn scriptie. “Als een club een te hoge transfersom op een speler kleeft, beperkt ze de speler in de mogelijkheid om een andere club te zoeken. Niet elke potentiële werkgever kan zo’n hoge transfervergoeding betalen.”
Volgens het onderzoek ondermijnen de torenhoge transfersommen het vrij verkeer van werknemers binnen de EU en vinden er dicht bij huis illegale praktijken plaats bij de transfers van jeugdspelers. “Hierbij denk ik aan de ‘sterkmakingsconstructie’ die diverse clubs hanteren. Via die verbintenis beloven de ouders aan de club dat hun kind een profcontract bij ze zal tekenen. Eigenlijk tekenen ouders als het ware een arbeidsovereenkomst voor hun minderjarig kind, wat in strijd is met het Belgisch arbeidsrecht”, zegt Verborgh, die pleit voor een fundamentele hervorming van het transfersysteem.
Verder vielen ook Céline Cuypers en Kobe Bamps (EOS-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek), Lies Cokelaere (Klasseprijs voor onderwijsscripties) en Frank de Jong (Bachelorprijs voor professioneel bacheloronderzoek) in de prijzen. Hannes Mareen, een doctoraatsstudent in de computerwetenschappen aan de UGent, won de Agoriaprijs voor technologisch onderzoek, met het ontwikkelen van een nieuwe methode om digitale watermerken bij video’s aan te brengen, om digitale piraterij tegen te gaan.

bron: Belga