LottoNL-Jumbo ontslaat Juan José Lobato voor gebruik van slaapmiddelen

LottoNL-Jumbo ontslaat Juan José Lobato voor gebruik van slaapmiddelen
LottoNL-Jumbo ontslaat Juan José Lobato voor gebruik van slaapmiddelen

Het Nederlandse WorldTour-team LottoNL-Jumbo heeft vandaag haar Spaanse renner Juan José Lobato aan de deur gezet voor het gebruik van slaapmiddelen. De Nederlandse renners Antwan Tolhoek en Pascal Eenkhoorn werden voor twee maanden geschorst. De 28-jarige Lobato zou op het trainingskamp van het team in Girona aan Tolhoek (23) en Eenkhoorn (20) het slaapmiddel Noctamid hebben uitgedeeld. De drie renners zouden dat middel vervolgens gebruikt hebben in combinatie met Stilnoct, een ander slaapmiddel, en snustabak, waarna ze in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht moesten worden. De volgende dag werden ze huiswaarts gestuurd.

LottoNL-Jumbo spreekt in haar persbericht van “een ernstige, onacceptabele overtreding van de contractueel vastgelegde huisregels”. Het team benadrukt wel dat de zaak niet dopinggerelateerd is. “Geen van de renners handelde in strijd met UCI of Wada-regels.”

“Het team draagt verantwoordelijkheid voor de gezondheid van de renners en experimenten die de gezondheid in gevaar brengen worden niet geaccepteerd”, gaat het persbericht verder. “In het kader van de talentontwikkeling die Team LottoNL-Jumbo voorstaat, wordt Tolhoek en Eenkhoorn de hand gereikt om zich te ontplooien tot een voorbeeldig beroepswielrenner. Met Juan Jose Lobato is in onderling overleg besloten de sportieve samenwerking te beëindigen. Hij heeft een emotioneel bewogen jaar achter de rug en zal zich moeten concentreren op zijn herstel.”

Lobato reed sinds dit jaar voor LottoNL-Jumbo. Voordien was hij aan de slag bij Andalucia (2011-2012), Euskaltel (2013) en Movistar (2014-2016). Als spurter van de tweede rij won hij etappes in onder meer de Ronde van Wallonië, Ronde van Burgos, Tour Down Under en Ronde van Dubai. Dit jaar won hij nog de eerste etappe in de Ronde van de Ain.

Eenkhoorn maakt in 2018 zijn debuut bij de profs, Tolhoek is sinds 2016 prof. Hij versterkte LottoNL-Jumbo dit jaar.

Bron: Belga