Iran heropent alle grensposten met Iraaks Koerdistan

Iran heropent alle grensposten met Iraaks Koerdistan
Iran heropent alle grensposten met Iraaks Koerdistan

Iran heeft alle grensposten met Iraaks Koerdistan heropend, zo maakte een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Teheran had die gesloten na het controversiële onafhankelijkheidsreferendum van de regio. De woordvoerder verduidelijkte niet wanneer de maatregel in voege is getreden. Twee van de drie grensovergangen tussen Iran en Iraaks Koerdistan, in het noorden van Irak, waren nog gesloten. Een eerste, de grenspost Bashmaq, ging eind oktober opnieuw open.

Iran besliste om de grensovergangen met de Iraakse noordelijke regio te sluiten, als represaille voor het referendum op 25 september. Turkije en Iran, twee buurlanden van Irak die ook een sterke Koerdische minderheid hebben, hadden druk gezet op de autoriteiten in het Koerdische Erbil om dat referendum te verhinderen.

De centrale overheid in Bagdad en Koerdistan zijn in een crisis verzeild sinds het referendum. Op 20 november verklaarde het Iraakse hooggerechtshof dat referendum nog ongrondwettelijk. De Koerdische premier Nechervan Barzani verklaarde op 2 december dat de Koerden de beslissing zullen respecteren.

Bron: Belga