Grondwettelijk Hof spreekt zich donderdag uit over assisen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Is de hervorming van de assisenprocedure in strijd met de grondwet of niet? Over die vraag spreekt het Grondwettelijk Hof zich nu donderdag uit. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zorgde vorig jaar voor een omwenteling in het gerechtssysteem met zijn tweede 'Potpourri-wet'. Ook het hof van assisen kreeg een grondige hervorming: alle misdaden kunnen sindsdien voor een gewone correctionele rechtbank komen, want assisenprocessen zijn duur en tijdrovend en moeten eerder uitzondering dan regel zijn, was de redenering. De hervorming mist haar effect niet. Waar er vroeger ongeveer 83 assisenzaken per jaar werden gepleit, daalde dat aantal vorig jaar naar 73. Voor 2017 kloppen we vermoedelijk af rond de 30 zaken.

Maar niet iedereen is gewonnen voor de kostenbesparende logica van Geens. Onder meer de Mensenrechtenliga stapte in oktober naar het Grondwettelijk Hof om de hervorming van assisen aan te vechten. "Het terugschroeven van de assisenprocedure creëert rechtsongelijkheid en is in strijd met het recht op een eerlijk proces", zei advocaat Jos Vander Velpen toen. De redenering is dat de hervorming leidt tot te veel regionale verschillen, omdat gecorrectionaliseerde assisenzaken per regio helemaal anders worden behandeld.

Tegenstanders vinden bovendien dat het grondwettelijke recht op een volksjury wordt uitgehold, zegt Gust Verwerft, beheerder van assisen.be, die de zaak mee aanspande. Bovendien vindt hij dat het parlement niet de kans heeft gekregen om zich over de hervorming uit te spreken, omdat ze deel uitmaakte van het Potpourri II-pakket. "Ik hoop dat het Grondwettelijk Hof die redenering volgt, en ik ben niet de enige", aldus Verwerft.

Op het kabinet-Geens willen ze niet op de zaken vooruitlopen. Maar "de minister heeft altijd een evolutie naar een ander systeem voor ogen gehad", klinkt het daar. Geens legde in juli een voorstel op tafel om de de zwaarste strafdossiers door 'criminele kamers' te laten behandelen, waarin drie rechters en vier jury­leden samen beslissen over schuldvraag en strafmaat. Als het van Geens afhangt vervangt die 'assisen light' de assisenprocedure binnenkort helemaal.

bron: Belga