‘Ewa ja’ is Kinderwoord van het Jaar

'Ewa ja' is Kinderwoord van het Jaar

‘Ewa ja’ is het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar. Dat is vandaag bekendgemaakt door Ketnet. Zowat 247.018 kinderen brachten afgelopen week hun stem uit op Ketnet.be en kozen ‘ewa ja’ uit een shortlist van vijf populaire kinderwoorden. ‘Ewa ja’ betekent zoveel als “awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van”. Het woord werd vooral bekend door het gelijknamige liedje van het Antwerpse rappersduo SLM.

‘Ewa ja’ was het populairste met 33 procent van de stemmen. De andere woorden op de lijst waren ‘cutie’ (schatje), ‘wajo’ (amai), ‘saai’ en ‘episch’.

“De keuze voor ‘Ewa ja’ als Kinderwoord van het jaar toont andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken”, zegt Ketnet.

Het was de zevende keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren ‘dab’ (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, ‘beire’ (cool, geweldig, fantastisch) in 2015, ‘OMG’ (Oh My God) in 2014, ‘yolo’ (you only live once) in 2013, ‘kingsize’ (super) in 2012 en ‘boeieeeuhh!’ (saai) in 2011.

bron: Belga