Culturele erfgoedsector wil dat Gatz subsidies verdubbelt

Culturele erfgoedsector wil dat Gatz subsidies verdubbelt

De culturele erfgoedsector, vertegenwoordigd door een 75-tal werknemers van onder meer de bibliotheken, archieven en musea, hebben vandaag tijdens een actie aangeklopt aan het kabinet van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld) voor een verdubbeling van hun subsidies. De actievoerders vinden dat ze al tien jaar lang ‘ondergesubsidieerd’ worden. “Het water staat ons aan de lippen”, zegt Patrick Allegaert, voorzitter van Overleg Cultureel Erfgoed vzw. “Ruim tien jaar wordt er gezegd dat de culturele erfgoedsector financieel ondergewaardeerd wordt. Deze cultuurminister zei het ook nog, op 1 december in Leuven. Minister Gatz vertelde toen dat hij voor een substantiële verhoging ging en we hem daar op aan mochten spreken als hij zich er niet aan hield. Dan zeggen wij: belofte maakt schuld.”

Afgelopen vrijdag 15 december moesten de erfgoedinstellingen hun subsidiedossier indienen. Over de uitkomst hiervan wordt in oktober 2018 beslist, maar de erfgoedsector wil er vroeg bij zijn en zeker van zijn dat ze nu wel krijgen waar ze recht op hebben. “Daarom vragen we een urgente verdubbeling, van 35 tot 70 miljoen”, aldus Allegaert.

Na de korte actie werd een vijftal verantwoordelijken door de minister ontvangen op zijn kabinet voor een kort onderhoud over de toekomst van de culturele erfgoedsector.

bron: Belga