België vraagt Europese steun voor ontslagen werknemers Caterpillar

België vraagt Europese steun voor ontslagen werknemers Caterpillar

België heeft steun uit het Europese globaliseringsfonds aangevraagd voor de meer dan 2.500 arbeiders die hun job verloren als gevolg van de sluiting van de fabriek van Caterpillar in Gosselies. Dat heeft de Europese Commissie vandaag meegedeeld. De Commissie ontving vandaag een officiële steunaanvraag voor 2.585 werknemers van Caterpillar en de onderaannemers. Het totale prijskaartje van het dossier wordt geraamd op 7,7 miljoen euro. Daarvan zou de Europese Commissie via het Europese globaliseringsfonds tot 60 procent voor haar rekening kunnen nemen.

De mobilisering van Europese steunfondsen was één van de doelstellingen van de gemeenschappelijke taskforce die eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen en de Waalse autoriteiten hadden opgericht na de bekendmaking van de sluiting van Caterpillar in september 2016.

Het Europese globaliseringsfonds helpt ontslagen werknemers bij de zoektocht naar een nieuwe job. Tussen 2009 en 2015 keurde de Commissie twaalf Belgische aanvragen goed, voor bijna 15.000 arbeiders van onder meer Carsid, Arcelor en Ford Genk.

bron: Belga