Oostenrijkse regering legt de eed af

De nieuwe Oostenrijkse regering, met ook de extreemrechtse FPÖ aan boord, heeft de eed afgelegd. Duizenden betogers protesteerden tegen de nieuwe leiders.

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen beëdigde de 31-jarige Sebastian Kurz als kanselier. Hij is nu de jongste regeringsleider van Europa. Twee partijen schragen zijn regering: de conservatieve ÖVP en de rechtspopulistische FPÖ. FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache is de nieuwe vicekanselier.

“Respecteer minderheden”

In een toespraak van meerdere minuten maande Van der Bellen de coalitie aan tot een verantwoord beleid, ook tegenover minderheden. “De omgang met de zwaksten toont aan wat onze waarden werkelijk zijn”, zei de president.

Protest

De beëdiging ging gepaard met protest. Voor de ambtswoning van de president hadden zich zowat zesduizend demonstranten uit linkse hoek verzameld. Zij scandeerden leuzen als “nazi’s buiten” en “wij willen geen nazi-zwijnen”.

Het is de tweede keer in de geschiedenis van Oostenrijk dat de FPÖ aan een regering deelneemt. Eerder gebeurde dat al tussen 2000 en 2005, eveneens met de ÖVP. Toen was Jörg Haider de bekendste FPÖ-politicus, maar hij trad op vraag van de ÖVP niet toe tot de regering.

Destijds vaardigde de Europese Unie sancties uit en werden de contacten met de Oostenrijkse regering beperkt, nu loopt het zo’n vaart niet. Europees president Donald Tusk feliciteerde Kurz in een brief. Hij vertrouwt erop dat de nieuwe Oostenrijkse regering “een constructieve en pro-Europese rol” zal blijven spelen in de Europese Unie. Kurz zakt vandaag al naar Brussel af voor gesprekken met Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Nog voor de regering goed en wel ingezworen is, is er al een eerste rel. De Italiaanse regering is namelijk niet te spreken over het voorstel van Kurz en co om aan de Duitstalige inwoners van de Italiaanse provincie Bolzano een Oostenrijks paspoort te geven.