Ikea onder vuur voor verdachte belastingdeals

Ikea
AFP / J. Nackstrand

De Europese Commissie richt haar pijlen op Ikea. De Zweedse meubelgigant zou tussen 2009 en 2014 bijna een miljard euro aan Europese belastingen hebben ontweken via Nederland.

De Commissie opent een onderzoek naar twee fiscale rulings die de Nederlandse belastingautoriteiten hebben toegekend aan Ikea. Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager vermoedt dat het bedrijf daardoor minder belastingen hoefde te betalen en zo een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten verkreeg. “Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven”, klinkt het.

Een miljard euro

Vestager verzocht Nederland vorig jaar een eerste keer om informatie over de fiscale behandeling van Ikea nadat de Europese groenen met een rapport over de fiscale constructies van de Zweedse meubelgigant op de proppen waren gekomen. Volgens dat rapport zou het bedrijf van 2009 tot en met 2014 minstens één miljard euro aan belastingen hebben ontweken in Europa.

Starbucks en Apple

De Commissie richt het vizier al jaren op de belastingafspraken die de lidstaten met multinationals maken. Die rulings vormen an sich geen probleem, maar de Commissie wil erover waken dat multinationals op die manier geen selectief voordeel verkrijgen dat buiten het bereik blijft van de concurrentie. Dan wordt immers de eerlijke concurrentie op de Europese markt verstoord.

Zo moest Nederland vorig jaar al 25 miljoen euro terugvorderen van koffieketen Starbucks. Ook het offensief tegen de fiscale behandeling van Apple in Ierland sprong in het oog. De Commissie eiste dat de Ierse fiscus liefst 13 miljard euro aan onterechte belastingvoordelen terugvraagt. Ook België werd al gedwongen om geld terug te vorderen van tientallen bedrijven.