Wansmakelijke grap en pestgedrag in WZC Nieuwpoort

Wansmakelijke grap en pestgedrag in WZC Nieuwpoort

Een doorlichting van de Zorginspectie van het OCMW-rusthuis De Zathe in Nieuwpoort stelt de hoofdverpleegkundige en een collega in een slecht daglicht. Het woonzorgcentrum kwam in opspraak na mensonterende handelingen in oktober. “We hebben al stappen ondernomen en zullen dat verder doen”, zegt OCMW-voorzitter Frans Lefevre (CD&V). De hoofdverpleegkundige en zijn collega overtuigden een nieuwe verpleegkundige om een aerosolbehandeling toe te dienen op de anus van een dementerend persoon. Ze beweerden dat de behandeling voorgeschreven was door de huisarts en dat het een nieuw middel was om constipatie tegen te gaan.

Nadat de nieuwe collega besefte dat er een wansmakelijke grap met haar en de bewoner was uitgehaald, stapte ze naar de OCMW-secretaris. Naar aanleiding van die klacht deed de Zorginspectie een doorlichting. In haar rapport wordt melding gemaakt van pestgedrag. Ook heeft het volgens de Zorginspectie lang geduurd vooraleer er stappen ondernomen werden.

“Het toeval wil dat die klacht op een donderdagavond binnenkwam. De daaropvolgende dag waren de betrokkenen op verplaatsing. We konden dat gesprek dus pas maandag voeren. De administratieve rompslomp heeft het proces wat vertraagd, maar we hebben al stappen ondernomen, zelfs nog voor het de eerste keer in de media kwam”, benadrukt de OCMW-voorzitter.

Er loopt een schorsingsprocedure en het OCMW zorgde voor begeleiding en ondersteuning voor het personeel en de bewoners. “We hebben een extern adviesbureau ingeschakeld om de afdeling door te lichten. Op basis van hun rapport gaan we nu kijken welke volgende stappen nog nodig zijn. De rest van ons personeel loopt op de toppen van hun tenen. Ze zijn bang dat ze iets verkeerd doen, omdat er controles en dergelijke zijn. Maar aan hen wil ik zeggen: jullie doen jullie werk wel goed!”, aldus nog Lefevre.

bron: Belga