Sportgala 2017 – “Nafi werd mentaal sterker”

Roger Lespagnard, op het Sportgala 2017 in Brussel voor het tweede jaar op rij verkozen tot Coach van het Jaar, was duidelijk een tevreden man. Vooral omdat zijn protegee, Nafissatou Thiam, ook voor het tweede jaar op rij bekroond werd, nu al voor de derde keer. “Vorig jaar was het mooi om bekroond te worden na 43 jaar trainerschap”, zei Lespagnard, niet alleen trainer van Nafi Thiam, maar op zijn 71ste ook nog burgemeester van Fléron. “Dit jaar krijg ik dezelfde beloning, na de fantastische prestatie van Nafi. Ik hoop dat het mag blijven duren.”
“Op het WK was ze een beetje bezorgd dat ze niet zou winnen. Ze overwon een groot stressmoment, twee à drie weken ervoor. Nu weet ze dat ze kan winnen. De Olympische Spelen en de verschillende kampioenschappen die ze won, hebben haar mentaal sterker gemaakt”, zei Lespagnard.
Gevraagd naar wat het aandeel is van de trainer in het succes van een atleet was Lespagnard zeer duidelijk. “Het is geen 50-50. Het is 100 procent haar werk, en 100 procent dat van de coach. Ieder doet zijn best op zijn vlak. We hebben allebei een zekere maturiteit gekweekt. Als er iets niet gaat, corrigeer ik onmiddellijk.”
Na haar Olympische en wereldtitel heeft Thiam uiteraard haar zinnen gezet op de Europese titel in Berlijn in 2018. Een EK is de grootste titel die ze nog niet heeft kunnen winnen.
“Ze heeft zo’n niveau bereikt dat het nu vooral het fysieke is dat telt. Als ze in goede vorm is, kan ze een mooi resultaat neerzetten. We zouden graag meer op techniek oefenen, maar we hebben geen zaal ter beschikking”, zei Lespagnard.
Roger Lespagnard spreekt ook onomwonden over het wereldrecord van Jackie Joyner-Kersse (7.291 punten in 1988) als doel. “We moeten ons niets wijsmaken. Dat is een mogelijkheid. Binnen twee of drie jaar, als haar studies achter de rug zijn, en als ze haar master een beetje later doet. Ik heb het uitgerekend. Je zou de hele winter moeten werken, de techniek aanscherpen, en als je alles samenvoegt, is het mogelijk. Het Europees record is makkelijker, dat zijn maar een paar punten.”
“We werken nu hard op fysiek. Van 4 tot 21 januari werken we in Tenerife op techniek, snelheid, horden”, zei Lespagnard.

bron: Belga