Saoedische kroonprins kocht Château Louis XIV

Kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed, de nieuwe sterke man van Saoedi-Arabië, is de mysterieuze koper van het ‘Château Louis XIV’ bij Parijs. De duurste private woonst ter wereld werd in 2015 voor 275 miljoen euro verkocht, bericht de New York Times. Het luxueuze goed werd in september 2015 verkocht door het Franse gespecialiseerde immobedrijf Daniel Féau, lid van Christie’s netwerk. Destijds raakte niets bekend over de naam van de nieuwe eigenaar, enkel dat hij uit het “Midden-Oosten” komt.
Het goed met een woonoppervlakte van 5.000 vierkante meter werd in 2011 gebouwd in de gemeente Louveciennes, ten westen van Parijs, en kreeg de naam ‘Château Louis XIV’ verwijzend naar de flamboyante Zonnekoning die in de 17e en 18e eeuw over Frankrijk heerste.
Het kasteel wil een mini-repliek zijn van het Kasteel van Versailles. De architetuur van de 17e eeuw is voorzien van de modernste technieken. Zo worden de fonteinen via iPhone bediend, is er een bioscoopzaal en een groot aquarium.
Volgens de New York Times is de huidige eigenaar “MBS”, de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed, die zich in eigen land sterk maakt door de corruptie te bestrijden en gestrengheid te belijden.
De Franse maatschappijen die het kasteel bezitten worden beheerd door een Luxemburgs bedrijf (Prestigestate SARL), op zijn beurt gecontroleerd door “Eight Investment”. Thamer Nassief, volgens LinkedIn “voorzitter van de private zaken van de kroonprins”, is een van de directeurs van zowel Eight Investment als Prestigestate, aldus de NYT.
Eight Investment stak ook achter de aankoop van het schilderij “Salvator Mundi” van Leonardo da Vinci dat onlangs voor 450 miljoen dollar werd geveild.

Bron: Belga