Belgen in het buitenland - Barcelona heeft geen kind aan Deportivo

Barcelona heeft zondag de zestiende speeldag in de Spaanse Primera Division afgesloten met een vlotte thuiszege tegen het Deportivo La Coruna van Zakaria Bakkali. Met Thomas Vermaelen tussen de lijnen won Barça met 4-0. Voor de partij van start ging mocht Lionel Messi als de Europese topschutter van het seizoen 2016-2017 de Gouden Schoen van UEFA in ontvangst nemen. De Argentijnse voetbaltopper scoorde vorig seizoen 37 doelpunten in La Liga.

Messi liet zijn gouden voeten meteen spreken en zette Luis Suarez al na vijf minuten op weg naar een doelpunt. De targetspits van Barça was echter te gretig en liep buitenspel. Op het halfuur bracht Suarez zijn naam dan toch op het scorebord. Messi bood de Uruguayaan het openingsdoelpunt aan op een presenteerblad. De Gouden Schoen gaf Messi duidelijk vleugels. Na een vlijmscherpe counter klopte hij doelman Ruben (ex-Anderlecht), de dwarsligger redde Deportivo echter. Op slag van rust strandde zijn schot opnieuw tegen het doelkader, Paulinho (41.) was goed gevolgd en duwde de rebound binnen: 2-0.

In de tweede helft rondde Suarez (48.) een knappe aanval van Barcelona simpel af. Met nog een halfuur op de klok werd Zakaria Bakkali voor de Catalaanse leeuwen gegooid. De tweevoudige Rode Duivel zag Messi voor de derde keer het doelhout raken. Ook vanaf de penaltystip lukte het niet voor de Argentijn. Ruben, die een verdienstelijke partij speelde, had een uitstekende parade in huis. Paulinho legde een kwartier voor tijd de eindstand vast, opnieuw kaatste hij het leer in de herneming binnen. Thomas Vermaelen beleefde een rustige avond en moest zich niet onderscheiden bij Barcelona, dat met 42 punten stevig de leiding in handen heeft. Deportivo staat op de zeventiende plaats, net boven de degradatiestreep.

In de Italiaanse Serie A hielden Atalanta en Lazio elkaar na een spektakelstuk in evenwicht, het werd 3-3 in Bergamo. Voor Atalanta scoorden Caldara (19.) en Ilicic (22. en 50.). Oude bekende Milinkovic-Savic (27. en 35.) en Alberto (79.) namen de Romeinse doelpunten voor hun rekening. Timothy Castagne kwam voor de thuisploeg niet van de bank, Jordan Lukaku maakte bij Lazio het slotkwartier vol. In de stand blijft Lazio na zeventien speeldagen op de vijfde stek staan, Atalanta wipt over AC Milan naar plaats zeven.