De Wever wil kinderen sneller uit drugsmilieu halen

De Wever wil kinderen sneller uit drugsmilieu halen
Belga / D. Stockman

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) pleit ervoor om jongeren vanaf 12 jaar “te beschermen tegen hun omgeving” als ze dreigen in het drugsmilieu te stappen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil de investeringen van drugsdealers in het buitenland aanpakken.

In zijn ‘war on drugs’ wil Antwerps burgemeester Bart De Wever zich ook concentreren op de kansarme jongeren in zijn stad. “De top tweehonderd veelplegers in Antwerpen zijn jongeren die al tientallen feiten hebben gepleegd voor ze meerderjarig zijn”, stelde hij in De Zevende Dag.

Volgens de N-VA-voorzitter is de thuissituatie van die jongeren “een mesthoop waar niet veel bloemen op groeien”. Hij pleit ervoor om ze vanaf hun 12 jaar “te beschermen tegen hun omgeving”. Daarbij denkt de burgemeester ook aan het fysiek weghalen van die jongeren en ze ergens anders op te voeden.

Geld verbeurdverklaren in Marokko

Justitieminister Geens wil van zijn kant iets doen aan de criminele geldstroom naar het buitenland. “We moeten dat geld gaan halen, desnoods tot in Marokko”, zei Geens daarover. De minister denkt daarbij aan verbeurdverklaringen. Dat is een maatregel waarbij een rechter het eigendom van een veroordeelde ontneemt. Als geld verbeurd wordt verklaard, behoort het toe aan de overheid.

De contacten met bijvoorbeeld Marokko over het systeem verlopen steeds vlotter, stellen Geens en De Wever. “De landen hebben begrepen dat veel terroristen begonnen zijn als drugkoerier”, aldus de burgemeester.