Onderzoek naar grafdelver: audit van dienst, verdachte ontslagen

De Brugse grafdelver, die foto’s met zijn gsm maakte van stoffelijke overschotten die hij moest opgraven, werd door de stad Brugge ontslagen. Dat meldt de Brugse schepen voor personeel Minou Esquenet (CD&V) zaterdagavond in een persbericht. Dat gebeurde toen Kevin D. aangehouden werd voor zijn aandeel in de rellen na de voetbalwedstrijd Club Brugge-Antwerp FC op 22 oktober. Zodra het stadsbestuur via het parket op de hoogte werd gebracht van de aanhouding van Kevin D. naar aanleiding van de rellen, kreeg de man zijn ontslag. Hij heeft nu in het kader van het onderzoek ook bekend dat hij na opgravingen foto’s nam van stoffelijke overschotten en de foto’s ook deelde met collega’s. Hij maakt er ook gewag van dat hij samen met andere collega’s al een gouden tand en een ring heeft aangetroffen bij opgravingen en deze heeft verkocht.
“Het is duidelijk dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is. Ik heb zaterdagochtend meteen opdracht gegeven tot een audit binnen de bevoegde dienst. Nog deze week wordt de dienst van de grafdelvers grondig doorgelicht. Als daaruit betrokkenheid van collega’s blijkt en/of er bijkomende ongeregeldheden zouden opduiken, dan zullen er nog sancties volgen”, zo stelt Esquenet.
Grafdelvers krijgen een premie voor ongezond en gevaarlijk werk, omwille van de specifieke aard van hun job. Een taak zoals het opgraven van stoffelijke overschotten is mentaal belastend. Daarom wordt bijgehouden hoeveel uren men aan dergelijke werkzaamheden besteedt, en op basis daarvan wordt de premie berekend en uitbetaald.
“Wij doen veel inspanningen om onze medewerkers maximaal te ondersteunen in hun job, maar wie onaanvaardbaar gedrag stelt, hoort niet thuis in onze organisatie”, aldus nog de schepen.

bron: Belga