EK zwemmen kortebaan - Uitgeschakelde Kimberly Buys wordt terug opgevist door forfait Kromowidjojo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kimberly Buys zat in zak en as na de halve finale van de 100m vlinderslag toen bleek dat ze met de 9de tijd uitgeschakeld was voor de medaillestrijd. Gelukkig kon coach Ronald Gaastra een kwartier later melden dat de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo forfait geeft voor de finale en zo mag onze landgenote toch nog starten. Buys werd vierde in haar halve finale in 57.23. De Zweedse Sarah Sjöström (55.56) was de snelste. Buys plaatste zich voor de halve finales met een zesde tijd (57.09). De Oost-Vlaamse bezit het Belgisch record op de 100m vlinderslag in 56.44. Die tijd zwom ze deze zomer in Berlijn.

Kimberly Buys was naar Kopenhagen gekomen voor een medaille op de 100 m vlinderslag en dus was de ontgoocheling bijzonder groot na de virtuele uitschakeling na de halve finale. "Ik weet echt niet wat mij overkomen is. Het doel was te starten met een 26.4 na 50 m en dat lukte perfect. Maar ik kreeg op het einde zo een "patat" dat ik pas na 57.23 aantikte. Ik had gehoopt mee te kunnen doen voor het podium maar nu heb ik zelfs geen finale. Dat is helemaal een domper". Met de moed in de schoenen verdween ze uit de mixed zone.

Een kwartier later kwam Ronald Gaastra met de verlossende boodschap: "Kimberly zwemt de finale! Kromowidjojo geeft forfait! Kromowidjojo is in de halve finale ook voluit gegaan maar kwam niet verder dan de zesde plaats. Zij viel op het einde ook helemaal stil. En zij zwemt alleen finales als ze kans maakt op het podium. Ik ben blij voor Kimberly maar we zullen hard moeten werken om haar mentaal klaar te krijgen voor de finale."

De finale zondag vindt plaats om 17u28. Eerder dit EK werd Buys vijfde in de finale van de 50m vlinderslag.

bron: Belga