Spanning rond Noord-Korea – Japan breidt sancties tegen Noord-Korea uit

Spanning rond Noord-Korea - Japan breidt sancties tegen Noord-Korea uit
Spanning rond Noord-Korea - Japan breidt sancties tegen Noord-Korea uit

In het conflict rond het Noord-Koreaanse ballistische en nucleaire programma heeft Japan de sancties tegen het communistische buurland uitgebreid. De regering besliste vandaag om de activa van negentien bijkomende Noord-Koreaanse bedrijven te bevriezen, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tokio bekend. De betrokken bedrijven zijn actief in de financiële, olie- en steenkoolsector. Volgens een woordvoerder van de Japanse overheid zijn de nieuwe sancties een reactie op de recente test door Noord-Korea van een nieuw type intercontinentale ballistische raket. De Japanse premier Shinzo Abe beloofde toen al de druk op Noord-Korea op te voeren.

Daarnaast is er nog steeds geen vooruitgang geboekt rond de ontvoering van Japanse burgers door Noord-Koreaanse agenten in de jaren 70 en 80. Dat had onder andere als doel Noord-Koreaanse spionnen Japans te leren. Pyongyang betwiste jarenlang iets te maken te hebben met de verdwijningen. Pas in september 2002 gaf de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il de ontvoeringen toe.

Noord-Korea zei 13 mensen ontvoerd te hebben. Vijf van hen konden terugkeren. Volgens Pyongyang zijn de acht andere gestorven en waren er geen verdere ontvoeringen, maar dat gelooft Tokio niet.

Bron: Belga