Gatz trekt via Mediafonds extra geld uit voor Vlaamse tv-fictie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Vlaamse regering heeft vrijdag de beheersovereenkomsten van het Mediafonds en het Filmfonds binnen het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) goedgekeurd. Voor het Mediafonds gaat het budget met twee miljoen euro omhoog tot zes miljoen euro. Bedoeling is om de ondersteuning van kwaliteitsvolle Vlaamse tv-fictie te versterken. Dat heeft Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt. De Vlaamse tv-fictie zit in de lift en via het Vlaams Mediafonds kunnen makers van fictie (en van animatie en documentaires) een duwtje in de rug krijgen. Om die rol ook in de komende jaren te kunnen blijven spelen, krijgt het Mediafonds extra middelen van de Vlaamse regering. Het budget stijgt naar 6 miljoen euro. Reken daarbij het geld dat het fonds krijgt via het excedent van de VRT (het reclamegeld dat de VRT ontvangt bovenop de vastgelegde plafonds) en van de stimuleringsverplichting voor distributeurs en het fonds kan zo rekenen op 10 miljoen euro voor de ondersteuning van Vlaamse fictie.

In de beheersovereenkomst worden wel enkele nieuwe klemtonen gelegd. Minister Gatz: "Het scenario komt in de ondersteuning centraler te staan. Alles begint immers met een goed verhaal. Nieuw is ook de steun voor talentontwikkeling, beurzen, talentscouting, coaching, etc. De kracht van de Vlaamse fictie zit immers bij de creativiteit en kwaliteit van de mensen die er hun brood mee verdienen. Daarom voorzien we ook in steun voor de acteursgilde. En het doet me ook plezier te kunnen melden dat er, zoals bij het Filmfonds, audiodescriptie voor series komt."

Daarnaast besteedt de nieuwe beheersovereenkomst meer aandacht aan documentaire. Van 575.000 euro per jaar wordt het bedrag opgetrokken tot 817.000 euro.

Voor het Filmfonds, dat zich specifiek richt op de ondersteuning van films, blijft het jaarlijkse budget op 17,8 miljoen euro. Het fonds geeft onder meer studie- en werkbeurzen, steunt vormingen, komt tussen in reiskosten en ondersteunt beroepsverenigingen. Van het totale budget gaat er wel jaarlijks 10,6 miljoen euro naar steun voor de pure creatie, zeg maar het maken van films.

Nieuw is tenslotte dat het VAF, waarin beide fondsen ondergebracht zijn, aanvragers van steun voor fictieprojecten waarin het thema zelfmoord aan bod komt, zal doorverwijzen naar de Werkgroep Verder, de organisatie voor nabestaanden na zelfdoding. Die organisatie zal dan advies geven over de problematiek en suggesties doen voor de aanpak van het suïcidethema in audiovisuele creaties.

bron: Belga