EU-top – Europese leiders zetten licht op groen voor volgende fase brexit-gesprekken

EU-top - Europese leiders zetten licht op groen voor volgende fase brexit-gesprekken

De Europese staatshoofden en regeringsleiders zien “voldoende vooruitgang” in het brexit-dossier om het licht op groen te zetten voor de tweede fase van de onderhandelingen. Dat heeft Europees president Donald Tusk vandaag aangekondigd vanop de Europese top in Brussel. “EU leiders bereiken akkoord om over te gaan naar tweede fase van brexit-gesprekken. Gefeliciteerd Theresa May”, schrijft de Europese president op Twitter.
De Europese staats- en regeringsleiders hadden vanochtend maar een halfuurtje nodig om te beslissen dat de regering van May en de Europese onderhandelaars voldoende vooruitgang hebben geboekt om over te gaan naar de tweede fase, over een overgangsfase na de brexit en de uiteindelijke handelsrelaties met de EU.

Exact een week geleden bereikten de Europese en Britse onderhandelaars een eerste doorbraak in de brexit-gesprekken. In een ‘joint report’ van de onderhandelaars biedt de regering van Theresa May garanties over de drie belangrijkste knelpuntdossiers die de gesprekken de afgelopen maanden blokkeerden: de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk, de financiële regeling en de Ierse grenskwestie. De burgerrechten zullen gevrijwaard worden, de Britten houden zich aan hun financiële verplichtingen en er komt geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Hoewel de bepalingen, vooral over Ierland, nog weinig concreet zijn, hebben de Europese leiders nu toch voldoende vertrouwen in premier May en haar regering om over te gaan tot de volgende fase. Daarin komt eerst de overgangsfase aan bod, daarna kan ook de handelsrelatie besproken worden. Verschillende premiers en presidenten feliciteerden May gisterenavond en vanochtend al met de vooruitgang, al blijven ze ook waakzaam. “Ik heb vertrouwen in de goede afloop, maar we zijn niet naïef, het worden nog moeilijke gesprekken de komende maanden”, reageerde Belgisch premier Charles Michel vanochtend. “We zullen alert en geëngageerd blijven.”

bron: Belga