Profclubs kunnen elkaar geen talenten meer afsnoepen

Profclubs kunnen elkaar geen talenten meer afsnoepen

Op de Algemene Vergadering van de Pro League is donderdag unaniem een “gentlemen’s agreement” afgesloten dat de profclubs ervan moet weerhouden elkaars minderjarige spelers bij elkaar weg te plukken. “Zo sporen we onze clubs aan om aan hun eigen opleidingscentra te blijven werken”, verklaarde CEO Pierre François. De Pro League zal de overeenkomst, die geldt voor spelers tot zeventien jaar, opnemen in zijn intern reglement. Er komt geen verbod op de interne transfers van minderjarigen, wel een financiële beloning. “In de Belgische competitie hadden we in 2015-2016 meer dan 300 minderjarigen die overstapten naar een andere Belgische club. Ter vergelijking: in de Eredivisie waren er dat ongeveer 50”, benoemde François het Belgische probleem. “Dat willen we aan banden leggen, want het werkt contraproductief. In plaats van spelers bij elkaar te kopen, kunnen onze clubs dat geld beter investeren in de eigen jeugdwerking. Die moet beter worden.”

Volgens François raakt de Pro League ook niet aan het Vlaamse decreet dat de vrijheid van aansluiting bij de club naar keuze vrijwaart. “We willen vooral een einde maken aan praktijken waarbij makelaars en families een dure auto overhouden aan de transfer van jonge voetballers. Ook voor de minderjarige in kwestie is het beter om naar school te gaan in de eigen omgeving, niet steeds bij peetouders te moeten blijven en thuis te kunnen opgroeien. De Pro League heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Wij zijn klaar om elke aanval op dit reglement (van advocaten en makelaars) te pareren.”

Aan de opleidingsvergoedingen voor amateurclubs wordt niet getornd. “De profclubs blijven de amateurvleugels financieel belonen voor het geleverde werk als hun speler een profcontract ondertekent”, bevestigde François. In de eerste zes maanden nadat het reglement in werking trad (1 januari) leverde dat de amateurclubs 280.000 euro op.

bron: Belga